Magnet Design

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. EXPO 2020 V DUBAJU
  6. /
  7. Predstavitev Slovenije na Expo 2020 Dubaj – Magnet Design
SLOVENIJA EXPO 2020 DUBAJ - MAGNET DESIGN

Predstavitev Slovenije na Expo 2020 Dubaj – Magnet Design

Slovenija se lahko pohvali že z več uspešnimi nastopi na svetovnih razstavah znane pod imenom EXPO, ki spadajo med največje in najstarejše mednarodne dogodke na svetu. V okviru svetovnih razstav EXPO so v preteklosti predstavili številne inovacije, kot je telefon, vrtiljak, rentgen, kornet za sladoled, komercialna televizija, zaslon na dotik, robot in celo glavno pariško znamenitost Eifflov stolp. Sedaj se lahko tudi Magnet Design pohvali z referenco svetovnega kova!

Svetovne razstave EXPO so organizirane vsakih pet let in trajajo približno šest mesecev. Poglaviten namen svetovne razstave EXPO je obravnavanje in osvetlitev aktualnih svetovnih tem z željo po izobraževanju ter sodelovanju javnosti o potrebah človeštva, napredku na določenih področjih razvoja in predstavitev smernic za boljšo prihodnost civilizacije. Na svetovne razstave EXPO so povabljene prav se države tega sveta, da se predstavijo skozi izbrano temo določene edicije svetovne razstave. Prva svetovna razstava EXPO se je odvila leta 1851 v Londonu

Expo Dubaj 2020

Na EXPO Dubaj 2020 bo sodelovalo več kot 190 držav iz celega sveta, ki skupaj predstavljajo okoli 95 % celotne svetovne populacije. Kljub epidemiji novega koronavirusa organizatorji EXPO Dubaj 2020 pričakujejo vsaj 25 milijonov obiskovalcev, ki si bodo prišli ogledati svetovno razstavo v Dubaju prihodnje leto. Od tega organizatorji pričakujejo, da bo 70 % vseh obiskovalcev svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 prišlo iz tujine. 

Predstavitev držav na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 predstavlja odlično globalno platformo za promocijo (nacionalnih) blagovnih znamk, kulture, dosežkov, razvoja, produktov, inovacij posameznik držav, ki bodo sodelovale. 

Osrednja tema svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 se bo predstavila pod sloganom  “Connecting Minds, Creating the Future” (v slovenskem prevodu “Povezovanje idej za prihodnost”). Paviljoni sodelujočih držav se bodo v sklopu svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 predstavili v sklopu treh globalnih tem, in sicer: priložnost, mobilnost in trajnost. V okviru teh tem želijo na EXPO Dubaj 2020 predstaviti najboljše primere dobrih praks sodelovanja in inovacije za boljšo globalno prihodnost.

Expo Dubaj 2020 prestavljen

EXPO Dubaj 2020 bi po prvotnih načrtih moral potekati od 20. oktobra 2020 pa vse do 10. aprila 2021 v Združenih arabskih emiratih, vendar so zaradi novega koronavirusa EXPO 2020 prestavili na leto 2021. Hkrati so zaradi epidemije, objavili nov datum odprtja svetovne razstave EXPO Dubaj 2020. Po navedbah Generalne skupščine Mednarodnega urada za razstave (Bureau International Expositions – BIE) bo EXPO Dubaj 2020 predvidoma odprl svoja vrata obiskovalcem 1. oktobra 2021, svetovna razstava EXPO Dubaj 2020 pa naj bi trajala vse do 31. marca 2022. Kljub temu, da se bo svetovna razstava EXPO Dubaj 2020 prestavila za vsaj eno leto v kolikor se bodo posledice novega koronavirusa umirile želijo organzatorji obdržati prvotno ime EXPO 2020.

Slovenija na Expo 2020 v Dubaju

Slovenija se je za EXPO Dubaj 2020 odločila za sodelovanje v sklopu trajnosti, ki poudarja spoštljiv odnos do našega planeta, inovacije na področju uravnoteženega načina življenja, razvoj okolju prijaznih produktov in prizadevanje za ohranitev naravnih danosti. 

Osnovna ideja sodelovanja Slovenije na EXPO Dubaj 2020 je predstavitev “zelenosti”, Slovenije, gospodarskega razvoja in nacionalnih znamk, slovenskih naravnih lepot in prizadevanje za ohranitev le teh. Glavni poudarek predstavitve Slovenije na EXPO Dubaj 2020 bo zagotovo  tesno sožitje trajnostno naravnanega gospodarskega razvoja in slovenskega zelenega okolja, ki je obogateno z neokrnjenimi gozdovi, prepleteno z več tisoč kilometri voda ter posuto s številnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. V okviru predstavitve Slovenije na EXPO Dubaj 2020 bodo prikazali primere dobrih praks prepletanja tradicionanega z inovativnim. 

Slogan predstavitve Slovenije v okviru svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 je “I feel Slovenia” (v slovenskem prevodu “Začuti Slovenijo”), ki spada pod državno znamko, ki v svojem logotipu uporablja kot osnovo zeleno barvo, ki odraža neokrnjeno slovensko naravo. 

V okviru projekta in predstavitve Slovenije na EXPO Dubaj 2020 so si sodelujoči organi zastavili tri glavne cilje, ki jih želijo doseči, in sicer: umestitev Slovenije kot trajnostne države z inovacijskimi in visoko tehnološkimi inovaciji ter produkti, povečanje prepoznavnosti in prisotnosti slovenskih izdelkov ter storitev tako na arabskem trgu kot tudi na svetovnem trgu in promocija ter povečanje prepoznavnosti Slovenije kot unikatne turistične destinacije. Slovenija se bo na EXPO Dubaj 2020 predstavila skozi naslednja področja: turizem, potrošniški proizvodi, okoljevarstvene tehnologije, energetska učinkovitost in sodobne rešitve v energetiki, nove tehnologije in gradbeništvo. 

Udeležba Slovenije na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 predstavlja edinstveno priložnost za povečanje gospodarske aktivnosti in njene splošne prepoznavnosti, ne samo v Združenih arabskih emiratih, kjer bodo gostili EXPO Dubaj 2020, temveč tudi med ostalimi državami sveta. Poleg tega bo imela udeležba Slovenije na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 posredne učinke, ki se bodo kazali predvsem v okrepljenem in boljšim povezovanjem ter sodelovanjem Slovenije z drugimi svetovnimi državami in potencialnimi mednarodnimi investitorji predvsem na področjih kulture, inovacij in trajnostnega razvoja, preplet slovenskega gospodarstva s tujimi, splošno povečanje prepoznavnosti Slovenije ter večja možnost za razvoj slovenskega turizma, povečanje števila turistov v državi. 

Projekt in udeležbo Slovenije na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 so podprli Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve, javna agencija SPIRIT Slovenija, Slovenska turistična organizacija (STO) in Urad Vlade RS za komuniciranje. Vodja projekta udeležbe in predstavitve Slovenije na EXPO Dubaj 2020 je dr. Robert Drobnič iz sektorja za načrtovanje regionalnega razvoja

Udeležba, predstavitev Slovenije in postavitev slovenskega paviljona v okviru svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 bo stala okoli 9,7 miljona evrov. Pri tem bodo okoli 5 milijonov porabili za samo izgradnjo slovenskega paviljona, preostalo pa bodo stroški obratovanja, izvedba programa in dogodkov, materialni stroški in osebje, ki bo predstavljalo Slovenijo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020. 

Slovenski paviljon na Expo 2020 v Dubaju

SLOVENIJA EXPO 2020 DUBAJ - MAGNET DESIGN
SLOVENIJA EXPO 2020 DUBAJ – MAGNET DESIGN

Izbrani koncept slovenskega paviljona za predstavitev na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 je zasnovalo arhitekturno podjetje Magnet Design, pod okriljem mednarodno priznanega arhitekta Roberta Kluna, ki si je zamislil predstaviti Slovenijo kot zeleno oazo tako sredi puščave Združenih arabskih emiratov, kot tudi zeleno osrčje Evrope na stičišču kopenskih in morskih prometnih poti z pomembno geostrateško pozicijo. Predstavitev slovenskega paviljona je potekalo tudi v okviru letošnjega sejma Alpe Adria v Ljubljani. Posnetek okrogle mize si lahko ogledate tukaj

Slovenija se bo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 predstavila pod naslovom “Slovenia – Green Smart Experience”. Izbrana idejna rešitev pod okriljem Magnet Designa in podjetja RIKO bo Slovenijo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 pozicionirala in predstavljala, kot trajnostno, sodobno, kreativno, zeleno in okolju prijazno državo polno znanja, inovativnih idej, priložnosti ter dodane vrednosti v povezavi z gospodarstvom in turizmom. 

Slovenski paviljon bo postavljen v tako imenovanem tretjem okrožju svetovne razstave EXPO Dubaj 2020, ki predstavlja trajnost. V skladu s tretjo temo oziroma stebrom svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 bo slovenski paviljon zgrajen iz stekla, kamna, jekla in lesa. Magnet Design z Robertom Klunom načelu, je predvidel tudi inovativno uporabo vode tako znotraj kot tudi zunaj slovenskega paviljona, ki bo dodatno predstavila Slovenijo kot z vodnimi viri bogato državo.

Robert Klun je skupaj z Sandijem Piršem zasnoval slovenski paviljon za EXPO Dubaj 2020 kot preprosto a hkrati edinstveno arhitekturno strukturo. Klun iz Magnet Designa pojasnjuje, da gre za arhitekturno poezijo namenjeno slovenski kulturi, naravi in ljudem v katerih je našel inspiracijo za snovanje in oblikovanje slovenskega paviljona. Robert Klun še dodaja: “Ljudje so naš zaklad, narava je naš dom, kultura je slovensko razkošje in dejstvo, da živimo na najvarnejšem in najbolj edinstvenem mestu je prava poezija.” Pri Magnet Design so po vzoru tega navdiha razvili funkcionalen prostor, ki predstavlja Slovenijo. 

Nosilec projekta za projektiranje in izgradnjo slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 je podjetje RIKO pod vodstvom Janeza Škrabca. Podjetje RIKO je bilo izbrano preko javnega razpisa in povzema njihove temeljne principe v gradbeništvu, ki se odražajo predvsem v rabi trajnostnih in razgradljivih gradbenih materialov, kot so kovina, steklo, kamen in les. 

Izbrana rešitev družbe Magnet Design v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 bodo izpostavljeni trije glavni elementi, ki najbolje predstavljajo Slovenijo, in sicer: voda, kot simbol življenja, vitalnost, pretok idej in materialov; (lebdeči) gozd, kot zeleno srce naravne danosti Slovenije in dušo Evrope; ter sito v obliki velikega “parasola” oziroma senčnika iz lesa, ki predstavlja tehnološke izume slovenskih krajev.  Z vsemi tremi elementi bodo skušali obiskovalcem slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 dati priložnost občutenja Slovenijo skozi vse čute. Slovenski paviljon bo se bo na 1.550 kvadratnih metrih razprostiral skozi tri nadstropja in bo v višino meril dobrih 15 metrov. V kolikor se boste odločili za obisk slovenskega paviljona v okviru svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 ga boste lahko našli ob enem glavnem vhodu na prizorišče tretjega stebra in teme razstave, ki je trajnost. 

V pritličju slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 bo glavni element v znamenju slovenskega morja, reke, jezer in pitne vode. Voda bo obkrožala glavni osrednji, ki bo deloval kot nekakšen trg označen s stranmi neba, katere bodo simbolno predstavljale pomembno in strateško geografsko lego Slovenije na samem stičišču prometnih poti. Voda pa se bo iz notranjega dela slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 pretakala tudi v zunanji del, kjer bo Slovenijo predstavljalo kot bogato oazo sredi arabske puščave v času svetovne razstave in tudi po njej. Pomembnost slovenske pitne vode bodo predstavili tudi preko vodnega bara, kjer bodo lahko obiskovalci slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 poizkusili odlične mineralne vode.

V pritličju bodo lahko obiskovalci slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 spoznali način življenja v Sloveniji, okolju prijazno gospodarstvo in nišne inovacije za boljši jutri. Osrednji prostor v pritličju slovenskega paviljona bo zasnovan interaktivno, kar pomeni, da bodo obiskovalcem na voljo razstave, video vsebine posameznih aktivacij znotraj paviljona v razstavnem prostoru, podprte z zvočnimi učinki in celo posebnimi vonji, ki najbolje predstavljajo Slovenijo. Obenem pa bodo lahko spoznali Slovenijo, kot butično turistično destinacijo, ki navdušuje tako domače kot tudi tuje turiste s svojimi unikatnimi petzvezdičnimi doživetji. Poleg naštetega pa bodo lahko obiskovalci slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 uživali ob melodijah tradicionalne slovenske glasbe, se preizkusili v klekljanju tradicionalne slovenske čipke in poizkusili najboljša oljčna olja, potico ter druge slovenske specialitete. V slovenskem paviljonu bodo predstavili tudi vsa izbrana umetniška dela slovenskih slikarjev, kiparjev in oblikovalce. Obiskovalci bodo lahko Slovenijo spoznali tudi preko posebne aplikacije, ki bo omogočala prilagojeno uporabniško izkušnjo in senzorično integracijo za pametne telefone. Na voljo bo tudi virtualni obisk slovenskega paviljona, ki bo dodatno podkrepljen z vsebinami o izkustvu prihodnosti.

Zunanji del osrednjega predstavitvenega dela slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 se bo uporabljal kot površina za vizualne predstavitve Slovenije z različnih področij, ki bodo zajemala gastronomijo, kutluro, turizem in gospodarstvo. 

Prvo nadstropje slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 bo predstavljalo slovenske zelene in bogate gozdove, ki pokrivajo okoli 60 % vsega slovenskega ozemlja. Po lesenem obodu slovenskega paviljona bodo namestili zelene rastline, ki bodo v času svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 služile hlajenju in osvežitvi obiskovalcev. Prvo nadstropje slovenskega paviljona bo imelo tudi osrednji prireditveni del za predstavitve Slovenije na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 širšemu krogu obiskovalcev. 

Drugo nadstropje slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 bo namenjeno zgolj izbranim gostom in udeležencem razstave. Slednje nadstropje bo Slovenijo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 predstavljalo slovensko gospodarstvo potencialnim investitorjem, gospodarskim partnerjem in drugim VIP-gostom. Na voljo bo tudi prostor za poslovna srečanja in izobraževanja. Drugo nadstropje slovenskega paviljona bo prekrivalo prej omenjeno sito oziroma parasol, ki je oblikovano po vzoru tradicionalne ribniške suhe robe, katera velja za prvi slovenski izdelek, ki je pred več kot 400 leti prejelo dovoljenje za prodajo v tujini. Navdih za obliko parasola oziroma senčnika, ki bo krasil slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 je Magnet Design dobil od najbolj cenjenega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. 

Gradnja slovenskega paviljona v Dubaju

Podjetje RIKO je pričelo z gradnjo slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 oktobra leta 2019 po predhodni pripravi projektne dokumentacije. V tem času smo lahko spremljali njihov napredek pri izgradnji preko video posnetkov, ki jih je podjetje RIKO objavilo na svoj YouTube kanal. Potek izgradnje slovenskega paviljona za namen svetovne razstave EXPO Dubaj 2020 si lahko ogledate tukaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *